понеделник, 22 април 2013 г.

Тайната на перфектния козунак!

     Козунакът - великденски обреден хляб.


     Какъв ли щеше да е Великден без топлите козунаци на трапезата? Ароматът на току що изпечен, пухкав козунак е не само блаженство за всеки чревоугодник, но и задължителен елемент от празника, тъй като козунакът е преди всичко великденски обреден хляб.


     Традицията за месенето на обреден хляб за Великден датира от края на 16-ти и началото на 17-и век. Според вярванията, козунакът символизирал тялото на Христос, а в средата се поставяло червено яйце - символ на Христовата кръв. С годините рецептите се изменяли и козунакът придобил различен вид. Великденският обреден хляб се приготвя от брашно, мая, мляко, яйца, масло и захар. Добавят се по желание стафиди, орехи, мармалад, захаросани плодове, локум, шоколад. У нас едва през 20-те години на миналия век хората започнали да приготвят козунаци по познатата ни днес рецепта. Козунакът може да е кръгъл, сплетен или изпечен в правоъгълна тавичка - въпрос на вкус и въображение . Имайте пред вид, че за направата му ще ви трябва по - голям съд, тъй като при печенето козунакът увеличава значително обема си.


     За един начинаещ кулинар направата на перфектния козунак е като химера. Рецептата звучи трудно, дори недостижимо, но познавайки тайните на приготвянето на вкусен козунак, мисията става далеч по-възможна. Като за начало подгответе продуктите, които трябва задължително да са със стайна температура. В стаята, в която правите козунака, също трябва да е топло, за да може той да "шупне" (поне 20 градуса). Другият вариант е да "завиете" добре тестото и да го сложите в близост до печката. 
     За да получите пухкав козунак, трябва да пресеете брашното 2 или 3 пъти и да месите по-дълго време. Правилото за 100-те удара при месенето важи с пълна сила и тук. Когато месите козунак, трябва да сте настроени положително и да имате само хубави мисли, иначе обредният хляб ще приеме негативната енергия и няма да се получи. Бабите съветват също да пеете на тестото, за да стане козунакът по-сладък.
     Дали сте се справили със задачата, ще разберете едва накрая, когато опитвате резултата. Козунакът трябва да е мек, пухкав и бухнал и да се къса на конци. В случай, че се рони на трохи, значи сте прекалили със захарта.
 

     Козунаци за Великден се правят не само у нас, но и по цял свят. Разликата е в имената и в някои допълнителни съставки. Един от най - известните козунаци е италианският, познат още като панетоне.



Няма коментари:

Публикуване на коментар