четвъртък, 9 май 2013 г.

Тайните на БЕРМУДСКИЯ ТРИЪГЪЛНИК

     Имам желание да споделя с вас любопитна информация и факти, които прочетох за Бермудския триъгълник...


    Започвам с географското положение на Бермудския триъгълник. Това е зона в Атлантическия океан, образува мислен триъгълник между Флорида, Бермудските острови и Пуерто Рико. Всеки е чувал за този район разкази за мистични изчезвания на морски и въздушни съдове. Съществуват различни хипотези с обяснения за тези мистериозни изчезвания, които се свързват с необичайни климатични явления, магнитни сили или за хората с по - голямо въображение, отвличане от НЛО. Спорд някои автори пък изчезванията на морските и въздушни съдове в тази част на света не е по - често явление отколкото на други места в световния океан и има логично обяснение за тях.
     
     Скоро група канадски учени откриха останки от подводен град в района на Бермудския триъгълник, който асоцират с Атлантида, легендарният континент, изчезнал преди около 10 000 години. 



     Сега ще разкажа няколко теории, които са сред най - вероятните приети от учени и автори, аз за себе си съм намерила най - близкото до логиката, сега и вие преценете за вас коя е истината. 

     Защо има хиляди случаи на изчезнали кораби, самолети, екипаж? Най - реалистичната версия е открита от австралийски учени. Те твърдят, че причината за тайнствените изчезвания е природният газ метан. Океанографите, изследващи някои области на морското дъно, са открили места на древни изригвания с голямо струпване на метанови хидрати. Според предположенията на учените метанът, освобождавайки се от естествени пукнатини на морското дъно, се превръща в огромни газови мехури, които след това се разширяват, издигат се на повърхността на водата и там се взривяват. После газът се издига във въздуха. Това предположение е изказвано и преди от учени, но сега е доказано експериментално.

     


     Австралийците използвали компютърно моделиране, за да установят вярна ли е тази теория. Резултатите показали, че всеки кораб, попаднал в метановия мехур, отива на дъното. Тези гигантски газови мехури са способни да свалят и намиращ се във въздуха самолет. За потвърждение на получените резултати, учените направили експеримент с голям резервоар с вода. После пускали от долната му част големи мехури метан към плаващи на повърхността кораби играчки. И установили, че корабите отивали на дъното, ако корабът се намирал в средата или в краищата на мехура. Ако морският съд се намирал на достатъчно разстояние от края на мехура или непосредствено над него, не го грозяла опасност. Това може да обясни някои случаи, когато на Бермудския триъгълник са откривани кораби с мъртви членове на екипажа, върху чиито тела не е откривана и драскотина. Излиза, че те просто са се задушили от отровния газ. Засега остава загадка как изглежда в действителност метановият мехур и как той нарушава повърхността на водата, излизайки от океанските дълбини. Според някои данни в Бермудския триъгълник за последните 500 години не е имало изхвърляне на газ. Или просто не е регистрирано такова.


     Ето някои други версии, които прочетох, надявам се всеки от вас да избере една, която му се струва най - близка до реалността.
     - Останали технологии от потъналата Атлантида - Както казах по - горе, предполага се, че Бермудския триъгълник е мястото, където е потънала Атлантида. Според легендата източник на енергия за града били кристали, които изпращат вълни до дълбините на океана, които предизвикват прекъсвания в работата на навигационните уреди на корабите и самолетите.  
     - Изкривяване на времето - Портали, водещи към други измерения, прекъсвания в пространството и времето ... Според някои статистики за 500 години са погубени 1000 живота, а за последното столетие - 50 кораба и 20 самолета. Бреговата охрана твърди, че има доказателства за аномалии в тази област, но чак за пътешествия във времето...едва ли. Ентусиастите обаче вярват, че в Бермудския триъгълник има "сини дупки" - останки от тунели на времето, по които извънземните пресичали измеренията, за да стигнат до Земята.
     - Умишлени атаки - Това е причина, неподкрепена от нищо, освен от многобройните нещастни случаи във водата и въздуха. Мнозина вярват, че това може да е причината за изчезването на други кораби и самолети. Тези умишлени атаки включват както военни действия, така и случаи на пиратство.
     - Геомагнитни полета - Странните изчезвания в Бермудския триъгълник са били свързани с проблеми в навигацията. Затова геомагнитните полета може да станат реална причина за нещастни случаи. Съществува теория, че в тази област има магнитни аномалии и че триъгълникът е едно от двете места на Земята, където се изравняват истинският север с магнитния север, което може да доведе до проблеми с навигационните уреди. 
     - Гълфстрийм - Течението Гълфстрийм е като река е океана, която започва от мексиканския залив и тече през протока Флорида в Северния Атлантик. Това течение заема област с ширина 64-70 км. Гълфстрийм лесно може да отклони самолет или кораб от курса, а в Бермудския триъгълник се намират едни от най - дълбоките падини е морето, някои от които отиват на 8534 м., където да са потънали морските съдове.
     - Времето и големите вълни - Карибско - атлантическите бури водят до непредсказуемо време в областта на Бермудския триъгълник. Това може да е една от причините за изчезванията. Според Норман Хук от службата за морски данни в Лондон "Бермудският триъгълник не съществува". Той твърди, че всички нещастни случаи са предизвикани от времето. Тук често се наблюдават разрушителни урагани, а също и големи вълни, които потапят корабите и нефтените платформи. Неотдавнашни данни от спътници са фиксирали 25 - метрови вълни в открито пространство.
     - Човешка грешка - Дезориентацията в пространството и объркването в датчиците са редки, но са известна причина за няколко процента от разбиване на самолети. 
     - За любителите на непознатото - Предполага се, че корабите и хората са били похитени от извънземни :)
     - Пълна измислица - Единственото обяснение е в неговата липса. Теорията на Бермудския триъгълник е основана на предразсъдъци, които държат в напрежение хората вече няколко столетия. С времето писателите са взели за основа легендите и дори записките на самия Христофор Колумб за това, че "в тази област се наблюдават странни танцуващи огньове на хоризонта", "огнени езици в небето" и излизането от строя на навигационните инструменти и са продължили да развиват този мит.  








Няма коментари:

Публикуване на коментар