вторник, 14 май 2013 г.

СИНИ ЗОНИ НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО

"Сини зони" е термин, който се използва за означаването на най - здравословните части на планетата, където броят на дълголетниците е най - голям. На Земята има 5 сини зони, нека видим какво ги прави толкова здравословни. 


     Двама учени - италианецът Джани Пес и белгиецът Мишел Булен, които през 2000 г. изучават дълголетието използват син маркер при означаването на картата на регионите с най - висока концентрация на столетници, дават името "сини зони". По - късно се написва и книга с тайната на дълголетието. 

     Има 5 сини зони на планетата: 

     - Остров Икария, Гърция - това е районът с най - голям процент от деветдесет годишни жители. Тук раковите заболявания са с 20 % по - малко от цяла Гърция. Жителите на остров Икария са намерили начин да прекъснат тясната връзка между депресията и сърдечно - съдовите заболявания. Като антидот те прилагат редовната консумация на риба, което изглежда намалява депресията, и в последствие ограничава риска от сърдечно - съдов инцидент. Мастните киселини Омега-3, които се съдържат в рибата доказано контролират депресивните състояния.


     - Остров Сардиня, Италия - в планинските райони Барбаджа и Олястра живеят най - възрастните овчари и се смята, че дълголетието им се дължи именно на физическата дейност покрай пасенето на овцете. Средната продължителност на живота в Сардиния при мъжете е 79 г., а при жените - 85. Най - голямото в света семейство столетници живее в селището Пердасдефогу. Общата възраст на деветимата братя и сестри Мелис надхвърля 819 години. Неотдавна семейството бе записано в Книгата на рекордите на Гинес.


     - Остров Окинава, Япония - най - гъсто населеният със столетници район. Там живеят 15 % от т. нар. супер столетници - хора над 107 - годишна възраст. Те са не само много възрастни, но и в чудесна форма.


     - Град Лома Линда (в близост до Лос Анджелис) - Дълголетието се дължи преди всичко на религията и строгият и смирен начин на живот.


     - Никоя, Коста Рика - Продължителността на живота в развиващите се страни никак не е по - кратка от по - слабо населените места.


     Учените ни предлагат 5 стъпки към здравословен живот - 1. Смейте се от сърце. 2. Движете се. 3. Яжте по - малки порции. 4. Яжте ядки. 5. Живейте целенасочено.

     Тайната на дълголетниците в сините зони се крие в това, че се хранят предимно с прясна храна (изключително много плодове и зеленчуци). Съдържат се много витамини, минерали, белтъчини, фибри и антиоксиданти в храната, която консумират за сметка на калориите.
     Дълголетниците не приемат почти никакви други течности освен вода (и мляко), с което пречистват организма си. А богатите на захар сокове и газирани напитки са една от основните причини за сърдечно - съдовите заболявания и затлъстяването по света. Хората в сините зони се хранят според практиката "хара хачи бу" ( Това означава да ядеш, докато се почувстваш на 80 % заситен). Умереното хранене ( рано, а не късно вечер) е една важна стъпка към дълголетието и към добрата физическа форма.
     По-възрастните се ползват с по - голямо внимание и грижи, което им дава стимул да се трудят, да живеят и да не се предават. Подкрепата и усещането за съпричастност се смятат за особено важни за дълголетието. Социалните контакти, казват, че са повода да живееш.
    Дълголетниците от сините зони живеят съобразно с околната среда и далеч от стреса на големия град. Движат се много, предимно пеш или с колело.
     За да удължиме малко живота си трябва да консумираме повече плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, зърнени храни, ориз, бобови култури, да избягваме рафинираната захар, да ядем по - малко месо, да използваме повече подправки заради здравословните им качества.

    Дълголетието не е плод само на определен начин на живот, то зависи пряко и от гените ни.




Няма коментари:

Публикуване на коментар